Dag 100 – Finalen

Sista dagen. Nästan overkligt att detta var sista dagen på denna vansinniga utmaning som jag levt med sedan klockan slog 12 på nyårsnatten. Vilken otroligt korkad idé. Men nu när jag har ätit min sista glasslåda med grönsakshack, vad blev resultatet?

Fysiska förändringar? Jo, ganska många kilo har tappats under resans gång. Roade mig med att mäta en del andra kroppsmått också innan jag började. Läsaren skonas från bilder som aldrig skulle lämna näthinnan och får istället utgå från lite statistik och sin egen fantasi:

  • Midjemått -11%
  • Bröstkorg -11%
  • Vänster överarm -9%
  • Vänster lår -15%
  • Gravitation -18%

Blodproverna som jag lämnade i måndags hade det dessvärre blivit något fel på, så jag måste ta om dem. Labbet verkade ha tappat ett rör, och flera värden verkade konstiga. Läkaren jag pratade med vågade inte dra några slutsatser förrän det finns tillförlitliga prover, och av det hon ändå kunde se var hon långt ifrån imponerad. Jag får ta om proverna och hon tyckte att jag omedelbart skulle återgå till normal kost. Synd att labbet fipplade.

Psykiska lärdomar? Det går att stå ut med mycket elände utan att det faktiskt spelar någon större roll. Att inte äta god mat är ett kort lidande, som lite krasst går över väldigt fort. Jag har inte behövt gå hungrig, och att avstå från att äta goda saker är tråkigt, men inte värre än så.

Saker jag kommer att sakna? Inget.

Saker som jag inte kommer att sakna? Det bästa kommer att bli att slippa hacka egen specialmat varje lunch och varje middag. Ser verkligen fram emot att kunna äta samma mat som övriga, och dela matupplevelser. Det ska också bli skönt att slippa skriva ett blogginlägg varje dag. De flesta dagar har varit enkla att få ihop en kort text, men dagar då det inte hänt så mycket är svåra att skriva om.

Bestående förändringar? Jag tror att jag kommer att äta mer bär, frön och nötter till frukost även framöver. Kanske även mer sallad och grönsaker. Men att fortsätta äta kall vegansk mat så här strukturerat, kommer inte att hända.

Från starten för 100 dagar sedan har det varit ca: 15 000 besök på bloggen. Hoppas att det har lockat fram några skratt under resans gång. Det kommer att vara klokt inte minst för min egen del att ha kvar som minne, så jag inte kommer på några som helst tankar att göra om detta. Jag skulle inte rekommendera denna kosthållning till någon. Vegansk och vegetarisk kost är säkerligen toppen, men att inte värma maten över 42 grader är bara knäppt.

Om jag ska summera hela projektet så har det trots mitt personliga lidande varit kul att kunna sprida så mycket glädje i min omgivning. Så många har skrattat åt mina lunchlådor och när jag berättat om hur det har varit för mig att äta rawfood.

Stort tack till alla som har följt bloggen, och alla som jag har pratat och skrattat tillsammans med kring detta eländiga projekt. Utan grupptrycket från er alla hade jag gett upp efter 20 minuter.

Motivation: Kan den vara annat än på topp sista dagen?
Humör: Glad som ett barn på julafton
Biverkningar: Längtar tills imorgon bitti
Energinivå: Däckad av feber och huvudvärk, men stor kämpaglöd idag

7 thoughts on “Dag 100 – Finalen

  1. Tack för att vi fått följa dig och dina vedermödor. Kul har det varit men Jag har inte blivit smittad! Tänker på dig och frukosten imorgon. ?

  2. Grattis Martin!
    Du visar att ett pannben kan vara precis hur tjockt som helst. Och visar att du har skrivandets gåva. Ge ut boken asap! Och rädda mänskligheten från dylika påfund.
    Njyt av ost, kaffe och inte minst en riktigt god öl! Det är du värd.
    Krya på dig!
    //Helena

  3. Jag är otroligt imponerad! Men inte förvånad att du gick i mål. Intressant med dina värden….jag som tror på blandkost skulle gärna se vad du missat att få i dig. I mineraler o vitaminer alltså. Att du missat KÖTT vet jag ju:)

  4. Härlig resa som gett många skratt! Att du orkade! Njut av ostmackan & Hälsa syster, saknar henne!

    Anna (fd Högberg) Annerberg

  5. Snyggt jobbat Martin! Det är precis som du noterat roligt att läsa om andras självpåtagna lidande. Det inspirerade mig att själv gå med i en galen kost och träningsklubb och köra en 66 dagars utmaning som börjar på måndag. Efter att ha lyssnat på dig vet jag dock att rawfood inte är något för mig.

  6. Fantastisk vilja! Även hälsningar till din tålmodiga familj:-)
    Det verkar en konstig idé att inte värma upp mat. Håller med dig.
    Tack för underhållningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.